2015 Kỷ niệm 30 tháng 4

30thang4

***

Published on Apr 30, 2015

Ngày 30 tháng 4 đen là ký ức đau buồn không bao giờ quên của người Việt tỵ nạn CS hải ngoại. Đã đúng 40 năm, nhiều chương trình lễ tưởng niệm đã diễn ra khắp nơi và ngay trung tâm của Little Saigon , thủ đô của người Việt tỵ nạn vào chiều ngày 30 tháng 4 tại thành phố Westminster đã diễn ra buổi lễ long trọng . Phóng sự do Pv Dân Huỳnh/ Người Việt thực hiện.

***

Is It Liberation Day or Defeat Day in Saigon? / Andrew Lam

http://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-lam-vietnam-liberation-defeat-day-20150430-story.html

(…)  In 2015, Vietnam belongs to the young. And the young don’t look back. Two out of three Vietnamese were born after the war; most of the population is between 20 and 25 years old; they have no direct memory of the war America lost, the war that undid the South and reunited their country under a communist system more pragmatic than pure these days.  (…)

***

Whose Vietnam War?  /  Nguyen Qui Duc

http://www.nytimes.com/2015/04/30/opinion/whose-vietnam-war.html

(…)  To this day, the Vietnamese government celebrates its victory on April 30, and throughout the country grand official celebrations have been orchestrated for this year’s 40th anniversary. Yet few Vietnamese are paying attention, and for those who are, the regime’s attempt to glorify its past only seems to underline its failures at present. (…)

***

***

Published on Apr 22, 2015

Sự kiện 30 tháng 4 năm 1975, thường được gọi là 30 tháng Tư, ngày giải phóng miền Nam, ngày Thống Nhất (tên gọi tại Việt Nam) hay ngày miền Nam sụp đổ (báo chí Tây phương gọi là Sài Gòn thất thủ, Fall of Saigon), Ngày Quốc Hận và Tháng Tư Đen trong cộng đồng người Việt tị nạn, là sự kiện chấm dứt Chiến tranh Việt Nam khi tổng thống Việt Nam Cộng hòa Dương Văn Minh cùng nội các bị bắt tại chỗ và phải tuyên bố đầu hàng vô điều kiện các lực lượng Việt Nam Dân chủ Cộng hòa và Mặt trận Dân tộc Giải phóng miền Nam Việt Nam vào sáng ngày 30 tháng 4 năm 1975. Ngày này là kết quả trực tiếp của Chiến dịch Mùa Xuân năm 1975 và là một mốc quan trọng trong lịch sử Việt Nam.

Sài Gòn được đổi tên thành Thành phố Hồ Chí Minh, theo tên của cố Chủ tịch Việt Nam Dân chủ Cộng hoà Hồ Chí Minh. Sự kiện 30 tháng 4 diễn ra sau khi tất cả công dân và lính Mỹ cùng với hàng ngàn người Việt ở miền Nam Việt Nam di tản khỏi Sài Gòn. Vì nhiều người tị nạn đã di tản và chính phủ Việt Nam Xã hội chủ nghĩa đã áp dụng luật mới góp phần làm cho dân số thành phố giảm xuống sau đó.

Published on Apr 30, 2015

Chương trình “Quê Nhà-Quê Người” với nhà văn Huy Phương,
mỗi Thứ Năm hàng tuần.
Thực hiện: Ngọc Lan.

***

***

lastdaysinvietnam

http://www.pbs.org/wgbh/americanexperience/lastdays/

***

***

Tùy bút tháng 2, 2014

https://thaita.wordpress.com/2014/02/19/tuybut/

(…)  Hôm nay có 2 mẫu tin bắt mắt tôi.  Trung Cộng tuyên bố dần dà quan niệm thế giới sẽ không chống đối chuyện xâm lăng Tibet nữa.  Trong bài viết có đoạn cho biết từ 2009, trong và ngoài Tibet đã có trên 120 người tự thiêu phản đối sự cai trị của Trung Cộng.  (Read article.)  Có quá nhiều chuyện xảy ra trên thế giới nên điều China tuyên bố trên không hẵn là không có lý.  Nhưng trên 120 người tự thiêu!  Những cây đuốc người chẳng lẽ không còn giá trị kích động, shock value hay sao?

Tôi nhớ 1 phim tài liệu “Tibet:  Cry of the Snow Lion” (2003) có đoạn kể lúc đầu những lính Trung Cộng tới Tibet rất tốt với dân chúng, gánh nước giùm họ, làm việc này việc kia để mua chuộc lòng họ.  Nhưng rồi…  Việt Nam liệu có trở thành 1 Tibet tương lai không?  Sang năm 2015 là kỷ niệm 40 năm ngày 30 tháng 4, 2 phần Việt Nam hợp nhất.  40 năm tiếp, Việt Nam có còn là của dân Việt không?  Tôi thu thập một số video, hình ảnh và viết blog Hoàng Sa, Trường Sa.  Để lại đây video phỏng vấn Giáo sư Phạm Cao Dương (tôi có học cùng với Thầy tại Fountain Valley HS, 1980) và Đặng Chí Hùng về hiện thực Hán hóa tại Việt Nam.

Chịu khó bỏ chút thì giờ xem nhe các bạn.  Đừng ỷ y thế giới tự do sẽ quan tâm đến Việt Nam nếu ngày nào đó bị Trung Cộng xâm chiếm.  Mỹ với Tàu là thù (enemy) nhưng cũng là bạn (friend) – frenemy.  Có lợi cho họ thì họ làm thôi.  (…)

Tháng 2 Cali nóng, khô, lúc nắng lúc mây mù.  Hôm nay có tí gió.  Đỡ hơn mưa lũ bên Anh; tuyết khắp miền Đông nước Mỹ; Kiev, Ukraine bốc lửa nổi loạn.  Tôi vẫn tiếp tục với routine của mình.  Vài chuyện vui.  Vài chuyện buồn.  Vài chuyện suy tư.  Vài chuyện buông bỏ.  Nhưng xem diễn biến thế giới, Việt Nam, tự hỏi có nên lo không.  Hay dửng dưng.  Thôi, tới giờ Netflix rồi đây.  “Sons of Anarchy” đang chờ đợi.  Nước mất nhà tan thì tôi làm được gì chứ.  Ngoài chuyện viết blog, bấm “like” những YouTube video chống Trung Cộng, tránh mua đồ made in China.  Các bạn thì sao?

***

***

cuop-dat

Cướp đất, cướp nước, cướp hành tinh

http://xaydungvovi.org/post2/cuop-dat/

(…)  Tối qua, coi YouTube không chủ định sẽ coi gì, bấm bấm một lúc thì ra vài video người dân Việt Nam bị cướp đất, cướp nhà, cướp chỗ buôn bán sinh nhai.  Search thêm về “land grabbing” thấy nhiều nơi bị vậy.  Ở Mỹ thì có luật “eminent domain”, chính phủ muốn xây cất gì đó mà nhà bạn chiếm chỗ thì chính phủ mua lại, theo giá thị trường.  Cướp chỗ buôn bán thì chỉ cần super store như Walmart tới đâu, business nhỏ chung quanh từ từ chết hết.

Cướp nước thời đại này không như thời chinh chiến khi xưa.  Khi xưa muốn chinh phục, thôn tính nước nào thì kéo quân, kéo ngựa tới đó mà chiến tranh.  Bây giờ corporations, nhà băng,  những gia đình superclass làm chủ thế giới, cướp nước người ta cướp bằng kiểu âm thầm, tinh tế hơn.  China cướp biển trắng trợn thì khỏi nói.  (…)

Published on Apr 20, 2015

Lúc 16 giờ ngày 20/4, khoảng hơn 100 người dân địa phương đã bất ngờ mang gạch, đá ra QL1A đoạn trước UBND phường Cam Phúc Bắc, TP Cam Ranh (Khánh Hòa) để chặn xe.

***

***

protestchina105

Hoàng Sa, Trường Sa

http://xaydungvovi.org/2014/02/17/hoang-sa-truong-sa/

***

***

vietnam-in-hd

Vietnam in HD

http://xaydungvovi.org/post2/vietnam-in-hd/

(…)  Hôm qua tôi xem phân nửa Super Bowl, gay cấn tới những phút cuối cùng, và xem loạt “Vietnam in HD” trên Netflix (YouTube cũng có, Viet-sub).  Xem hết từ đầu tới cuối, khoảng 6, 7 tiếng.  Năm tôi sanh ra 1964 là năm những người lính Mỹ đầu tiên đổ bộ lên Việt Nam, với lý tưởng ngăn chận chế độ Cộng Sản.  Tháng 4 sắp tới là kỷ niệm 40 năm The Fall of Saigon, ngày cuối cùng của Việt Nam Cộng Hòa.

Phim “Vietnam in HD” đưa những cái nhìn từ những người lính, gia đình Mỹ.  Trong đó không đề cập đến những đề tài sau này được “bật mí” như Gulf of Tonkin false flag, Agent Orange, CIA operations, Mỹ Lai.  Ông Henry Kissinger lúc đó còn trẻ, nắm chủ chốt trong những cuộc thương lượng 2 bên Nam Bắc và với China.  Mới đây Kissinger bị nhóm Code Pink làm quê, có ông John McCain ở đó, McCain chửi nhóm Code Pink là “low-life scum”.  Kissinger được thưởng Nobel Peace Prize 1973 cùng với Lê Đức Thọ khi trước.  Lê Đức Thọ từ chối nhận giải vì nói quê hương tôi chưa có hòa bình.  Kissinger thì sau này lòi ra là đã tạo nhiều tội ác gây chiến tranh đủ chỗ, làm chết bao nhiêu người, là 1 war criminal.  Xem phim “The Trials of Henry Kissinger.”

Nixon thì khỏi bàn.  Ổng có lần khi nói chuyện với Kissinger, bảo rằng muốn dùng bom nguyên tử xuống Việt Nam thì cứ việc dùng.  Nhưng đó là những chuyện xa xưa.  Thêm 1 thế hệ (20 năm) nữa thôi là những người lính Mỹ, Việt trong trận chiến Việt Nam sẽ biến mất.  Lịch sử tiếp diễn thế nào với Việt Nam?  Con dân Việt tung cánh bay khắp thế giới, những thế hệ mới sẽ không còn xem mình là người Việt.  Như tôi đây, nửa Việt nửa Mỹ rồi.  Bây giờ tìm hiểu về lịch sử ngày xưa đổ máu của đất nước mình, nhìn tình hình hiện tại, và… không biết phải nói sao, hay nghĩ gì.  Chỉ biết thở dài…  (…)

Published on Mar 31, 2014

CLICK TO WATCH FULL DOCUMENTARY ONLINE: http://www.docsonline.tv/documentary/324

Children of Agent Orange is a documentary about the long term environmental and especially health effects of the herbicides and defoliants used in the Vietnam War. Between 1961 and 1971 over 20 million gallons of these chemicals, nicknamed Agent Orange because of the color of the barrels it was shipped in, were sprayed over vast areas to destroy the Jungle the Viet Minh was hiding in. Decades and a few generations after the war, the Vietnamese people are still suffering from the effects of the spraying substance that contained high levels of dioxin. In some parts of the country the soil only supports the growth of sturdy grasses, the water is contaminated and children with severe birth defects are still being born. Is there any hope for the future?

***

***

cau-nguyen-viet-nam

Cầu nguyện cho Việt Nam

http://xaydungvovi.org/2014/05/20/tan-man-vo-vi-cau-nguyen/

(…) Nhanh quá nhỉ, 4 tháng nữa thôi là các bạn đạo Vô Vi sẽ tới Siem Reap, Cambodia và Kuala Lumpur, Malaysia.  Xin các bạn tưởng nhớ tới đồng bào Việt Nam làm nô lệ tình dục, lao động trên 2 xứ sở đó nhé.  Và cầu nguyện cho Việt Nam đừng trở thành Tibet thứ nhì.  Tu Vô Vi chúng ta không làm chính trị.  Nhưng đừng quên những thảm cảnh của quê hương mình.  Những YouTube video Thái để lại ở đây rất buồn, thương tâm.  Nếu bạn ngại xem chúng làm “nặng” bạn thì đừng xem.  “Lạy tạ ơn Chúa đã cho con cuộc sống bình an, sung sướng.  Xin Chúa bảo vệ đất nước con, và giảm bớt tai nạn, khổ đau cho dân Việt.”  (…)

***

***

"X Men - Days of Future Past", 2 types of Vietnamese flags waving together.

“X Men – Days of Future Past”, 2 types of Vietnamese flags waving together.

2 lá cờ Việt Nam

http://xaydungvovi.org/2014/05/28/2-la-co-viet-nam/

(…)  Cuối tuần tôi đi xem “X-Men: Days of Future Past”.  Trong trailer có cảnh đám đông cầm 2 loại cờ Việt Nam vẫy chung với nhau.  Đi xem thì biết là cảnh tưởng tượng thời thập niên 70.  Bây giờ biểu tình chống Trung Quốc trong và ngoài nước, chúng ta lại thấy 2 lá cờ phất phới tung bay, nhưng không biết có vẫy chung với nhau ở đâu không?  (…)

***

***

xin-dung-vo-cam

Khi không còn Việt Nam

http://xaydungvovi.org/2014/06/12/khi-khong-con-viet-nam/

(…)

Để thỏa thuận thời gian sát nhập Việt Nam vào Trung Quốc theo diễn tiến như sau :

GIAI ĐOẠN I: Ngày 15-07-2020 : QUỐC GIA TỰ TRỊ.

GIAI ĐOẠN II: Ngày 05-07-2040 : QUỐC GIA  THUỘC TRỊ.

GIAI ĐOẠN III: Ngày 05-07-2060 : Việt Nam sẽ  là  một Tỉnh lỵ  có  tên là  Âu Lạc. Tỉnh trưởng vẫn là người Việt, đặt dưới quyền lãnh đạo của Tổng Đốc Quảng Châu, với QUY CHẾ TỰ TRỊ !!!

(…)

***

***

toi-muon-biet-19

YouTube Tôi Muốn Biết

http://xaydungvovi.org/2014/09/09/youtube-toi-muon-biet/

***

***

Kiến Tằm Chuột – Lương Sĩ Hằng

http://xaydungvovi.org/2014/06/17/kien-tam-chuot/

KIẾN TẰM CHUỘT: TAM ANH ÐỐI CHIẾU

Thiền Sư Lương Sĩ Hằng / Culver City, California, United States / 1982

Hồi nào giờ mình nghe thiên cơ, thiên cơ mà không biết thiên cơ là cái gì: chuyển mình từ giai đoạn này tới giai đoạn kia qua giai đoạn nọ. Mình thấy rồi, thiên cơ đang sắp đặt và sẽ sử dụng đám nào và sẽ thiêu hủy đám nào, có chừng hết không chối cải được. Mình không có quyền, nếu có quyền đã triển hạn được. Không triển hạn được, chỉ lo sửa tâm thôi.

Tam Anh đối chiếu, thế giới phải thay đổi hết. Kiến, Tằm, con Chuột, ba anh này phải đối chiếu nhau.

(…)

***

***

Syrian refugees / Songkhla 1978

http://xaydungvovi.org/2014/03/13/songkhla-tynan/

(…)  Tin tức thế giới nhắc đến một thảm trạng cho người dân tỵ nạn nước Syria.  Tôi xem vài YouTube videos và sẽ tìm hiểu thêm về vấn đề này.  Nhìn hình ảnh trại tỵ nạn, những trẻ em, những ánh mắt quen quen, tôi được nhắc nhở mình từng sống trong hoàn cảnh tương tợ, từng có đôi mắt như vậy.  Thời vượt biển 1978, rồi 1 năm sống tại trại tỵ nạn Songkhla, rồi vài tháng Bangkok, tôi vẫn còn vài ấn tượng khó quên.  Nhưng không tệ như người Syrian refugees bây giờ, tình trạng khắc nghiệt, thê thảm hơn.  Google image tìm hình, tôi nhận ra những cảnh quen trại Songkhla thưở xưa, bãi biển mà mẹ tôi nhận lễ báp-têm Tin Lành, ngôi trường / nhà thờ tôi nhận lễ rửa tội Công giáo.  Tôi nhớ mình có nhiều hình, nhưng có lẽ vứt hết rồi, còn sót lại mấy tấm.

Xin cầu nguyện nhân loại bình an, và một ngày nào không còn danh từ refugee, tỵ nạn nữa.  (…)

***

***

4 Responses to 2015 Kỷ niệm 30 tháng 4

 1. xaydungvovi says:

  http://www.mercurynews.com/opinion/ci_28013567/kissingers-betrayal-he-sold-out-south-vietnam-1973
  Kissinger’s betrayal: He sold out South Vietnam in the 1973 Paris Accords / Dieu Khuonghuu

  This year will mark on April 30 the 40th anniversary of the fall of Saigon to the north Vietnamese communist troops who arrived in their sophisticated soviet T-54 tanks crashing into the gates of south Vietnam’s Independence Palace. Since then the 300-year old beautiful city of Saigon has been renamed Ho Chi Minh City, a good mimic to outdo Leningrad or Stalingrad and, worse still, the entire country from north to south has come under communist rule with a new label, the Socialist Republic of Vietnam.
  It is now clearly recognized that the collapse of South Vietnam IN 1975 resulted from the Jan. 27, 1973 Paris Accords, which was acclaimed a “masterpiece” in diplomacy by Dr. Henry Kissinger, then National Security Adviser to President Richard Nixon.
  In fact, well before these Paris Accords, Henry Kissinger had made the decision to jettison South Vietnam, aka Outpost of the Free World since the mid-1950s. Declassified documents have revealed that while meeting Chu and Mao in February 1972, Henry Kissinger informed the top communist Chinese leaders that if the U. S. was able to live with a great communist country like China, the U. S. could also live with a small communist country like Vietnam.
  Henry Kissinger did not have to wait long to carry out his prophecy. Less than a year later, with the Paris Accords, 1973, he was able to pave the way for South Vietnam to come under communist rule. According to the terms of these Paris Accords, the most basic, concrete and decisive matter was for the U. S. to put an end to its intervention in the Vietnam conflict and the complete cessation of military aid to South Vietnam for its vital national defense.
  South Vietnamese President Nguyen Van Thieu was surely not a geopolitical expert of Dr. Kissinger’s caliber, but he was able to see immediately the catastrophic consequences of these Paris Accords for South Vietnam and vigorously refused to have his government sign them. President Thieu’s stubbornness in demanding many major changes in the draft dragged on and on during three months without much result.
  By mid-January 1973 Henry Kissinger had President Nixon send a series of letters to President Thieu saying that the U. S. government would sign the Paris Accords with or without the Saigon government. To read between the lines, the U. S. was dumping the Saigon government and getting out of Vietnam period.
  President Thieu did not have much choice and had to accept the Paris Accords but with a “written guarantee” by President Nixon to carry out strong U. S. military action in case of violation of the accords by Hanoi. That letter of guarantee was, of course, just “for the birds” as history has shown.
  Thanks to the Paris Accords, the communist regime in Hanoi was able to understand that the U.S. would not intervene again in the Vietnam conflict or grant further military aid to South Vietnam. Further, during that period Hanoi received from the Soviet Union military supplies at a rate four time that compared to the levels it received at the highest peak of the American military intervention.
  After two years of intensive preparations, Hanoi began to unleash its “Ho Chi Minh Campaign” in March 1975 with the quasi-totality of its army (15 divisions) across the DMZ -a Demilitarized Zone – at the 17th Parallel against the south Vietnamese troops, who were by then down to their last bullets and gallons of gasoline in the defense of their country and of the Free World. This final military general offensive by North Vietnam against South Vietnam lasted only 55 days and, of course, without much opposition by the destitute Saigon troops.
  History has also recorded what happened after the fall of Saigon . More than one million soldiers and civil servants of the South Vietnamese government were sent to prison and kept there without any trial, some for 5 years, some for 10 years and some for over 20 years. Of course, tens of thousands of them died in these hard labor camps. Their families were deprived of their possessions and chased out of their homes to so-called “new economic zones” to face sheer destitution. Their children were not allowed to attend schools. The right to private property no longer existed and the sole employer was the State.
  The fall of Saigon in 1975 was not only a problem of political strategy or military tactics but very much a matter of morality and ethics in world affairs. The past four decades of communist rule in Viet Nam have allowed the people in Viet Nam as well as the United States to understand the true purpose and nature of the Vietnam war. South Vietnam and its great American ally were fighting for the defense of Freedom and Democracy against Hanoi and its powerful communist allies’ intent to subjugate South Vietnam by the force of arms.
  The truth is now clear for everybody to see all the lies and deceits which were put out by Hanoi during the Vietnam war.

  In the past 40 years, the Vietnamese people have been compelled to live under communist rule. Vietnam is now the world’s 14th ranking population with over 90 million people, but it has also become one of the poorest countries and one of the most repressive states in the world for blatant violations of human rights, widespread corruption and outrageous abuses of power always inherent in a totalitarian regime.
  There is a question which has been haunting many Vietnamese people in the past 40 years: Was it at all possible for Dr. Henry Kissinger and the powerful United States of America to find a way to prevent North Vietnam from taking over South Vietnam by the force of arms?
  In this year of 2015, we remember the fall of Saigon 40 years ago and cannot forget Kissinger’s major role in that historical and tragic event for the Vietnamese people. Now at the age of 92, Kissinger continues to be very active in politics and international relations, still with special reference and emphasis on China. Again, last month, he made a grandiose visit to Beijing where he was given a red carpet reception by the highest Chinese leader Xi Jin-ping to remind people that Henry Kissinger has always been a great friend of China since his meeting with Chu En-lai and Mao Tse-tung in February 1972.
  One obvious thing the world can be sure of is that, as long as the communist leaders in Beijing continue to heap praises on Henry Kissinger, the kind of “World Order” he has professed in his recently published book must be quite profitable to China.
  With China now considered to be a leading superpower both economically and militarily, Henry Kissinger strongly claims that China and America should become BFF – Best Friends Forever. Henry Kissinger may score here a “first” in getting a second Nobel Prize for bringing “peace” this time to the whole world, not only for Vietnam with his 1973 Nobel Peace Prize! It must be remembered that Kissinger’s co-laureate for this Nobel Peace Prize, Le Duc Tho, refused to accept it because the Paris Accords were, in fact, a victory for Hanoi and the communist side.
  The way Henry Kissinger succeeded in ending the Vietnam war was a tragedy to the Vietnamese people and a deplorable stigma in the 200-year history of the American nation. It was an unprecedented time in which the United States of America failed to honor its promise and did not fulfill its commitment to defend its ally in the face of the enemy.
  In short, when you do not know how to secure victory for your side and stop the advance of your enemy, you do not have to be a genius in geopolitics to tell people “if you can’t fight them, join them” — which simply means “just throw in the towel” .

  ***
  Dieu Khuonghuu, 84, who has a master’s degree from MIT. was a cabinet member of the South Vietnam government and has lived in San Francisco the past 40 years.

 2. Pingback: webtoy13.wordpress.com | webtoy13

 3. Pingback: ThaiTa.wordpress.com | Thai Ta's Blog

Comments are closed.